Eklerki z kremem budyniowym

Eklerki to francuskie ciastka, przygotowane z ciasta parzonego, wypełnione kremem budyniowym i oblane czekoladą. W zasadzie można powiedzieć, że eklerki to takie trochę mini karpatki. Idealnie pasują jako dodatek do kawy, ale z przyjemnością zjedzą je także dzieci. 

Z podanego przepisu wychodzi ok. 20 eklerek. 

Składniki na ciasto:

1 szklanka wody
1 szklanka mąki
100 g masła
4 jajka
szczypta soli

Składniki na krem:

2 budynie śmietankowe lub waniliowe
3 szklanki mleka
80g cukru
200g miękkiego masła
kilka kropli olejku np. migdałowego lub waniliowego

Składniki na polewę:

2 tabliczki czekolady mlecznej
odrobina mleka


Wykonanie:

1.Przygotowujemy ciasto. W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli, dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

2. Zaczynamy przygotowywać krem budyniowy. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Pozostałą część mleka (1 szklanka) mieszamy w kubeczku z budyniami w proszku i cukrem. Wlewamy budyniowy płyn do gotującego się mleka, ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze kilka minut, cały czas mieszając. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

3. Wracamy do ciasta. Musi być ono całkowicie zimne, bo inaczej eklery nie wyrosną. Dodajemy do niego jedno jajko i miksujemy aż do połączenia się z ciastem. Analogicznie postępujemy w przypadku pozostałych jajek. Gotowe ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem, bo masa jest bardzo gęsta. Można też formować eklerki rękoma zwilżonymi wodą. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy (lub układamy) ciastka o długości 7-8 cm i szerokości ok. 3 cm. Pieczemy 20-25minut w temperaturze 180 stopni. Należy pamiętać, aby nie otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia, bo eklerki opadną po wyjęciu. 

4. Krem. Masło miksujemy i dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, dokładnie mieszając krem na gładką masę po każdej dodanej łyżce. Opcjonalnie możemy dodać olejek. 

5. Polewa. Czekoladę roztapiamy z odrobiną mleka w kąpieli wodnej - umieszczamy składniki w misce, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Temperujemy czekoladę, czyli rozpuszczamy ją i zostawiamy, aby nieco przestygła i ponownie ją podgrzewamy. To spowoduje, że czekolada po wystygnięciu na ciastkach zrobi się twarda i chrupiąca - nie będzie się się kleiła, tylko ładnie zastygnie. 

5. Eklery przekrajamy na pół ostrym nożem i napełniamy kremem budyniowym. Polewamy gorącą polewą czekoladową.



Komentarze