Drożdżówki z serem i owocami z domowej piekarni


 Oto przepis na pyszne, świeżutkie drożdżówki ósemki z twarogiem i owocami. Polane słodkim lukrem i posypane przepyszną kruszonką. Smakują wspaniale, znikają w mgnieniu oka. Do nadzienia można wykorzystać dowolne owoce. Latem jest najwięcej możliwości, bo można użyć świeżych malin, truskawek, borówek... Zimą świetnie nadadzą się owoce mrożone lub z puszki, jabłka ze słoika, a nawet dżem.

Z podanego przepisu wykonamy 24 drożdżówki.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 120 g Kasi
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 120 g mąki
  • 65 g masła
  • 65 g cukru drobnego

Nadzienie:

  • 1 kostka twarogu
  • 2 serki waniliowe
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 350 g owoców (ja użyłam mrożonych borówek)
  • cukier puder do przygotowania lukru

Wykonanie:

1. Do wysokiego naczynia wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Należy uważać, aby mleko nie było zbyt gorące, bo "zabije" drożdże i ciasto nie wyrośnie. Mieszankę odstawiamy na chwilę aż rozczyn zacznie pracować i zwiększy swoją objętość.

2. Do misy wsypujemy mąkę, jajko, roztopioną i przestudzoną Kasię, szczyptę soli oraz wlewamy przygotowany wcześniej rozczyn. Ciasto wyrabiamy tak długo aż przestanie się kleić do rąk. Do tego celu najlepiej użyć robota planetarnego bądź innego urządzenia, ale można też wyrobić ciasto ręcznie. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

3. Ciasto dzielimy na pół, następnie znów na pół - postępujemy w ten sposób aż będziemy mieli 24 kulki. Kulki układamy na blaszce i rozpłaszczamy je szklanką, tak aby powstały nam wgłębienia na farsz.



4. Składniki na nadzienie twarogowe miksujemy blenderem. Składniki na kruszonkę siekamy nożem do połączenia składników lub łączymy je za pomocą robota (mój ulubiony sposób). Na pół każdej drożdżówki nakładamy twaróg, a na pół owoce. Jeżeli korzystamy z mrożonych owoców, nie musimy ich wcześniej rozmrażać. Gdy nałożymy farsz na wszystkie drożdżówki, posypujemy je przygotowaną kruszonką.



5. Pieczemy ok. 25 minut w 180°C. W międzyczasie przygotowujemy lukier, dodając odrobinę wody do cukru pudru. Gdy drożdżówki ostygną, smarujemy je lukrem i czekamy aż zastygnie.



Teraz pozostaje nam już tylko zrobić sobie kawę :)

Komentarze