Kruche ciasteczka budyniowe

 Przepis na te ciasteczka znalazłam kiedyś na jednej z grup kulinarnych na Facebooku. Bardzo spodobało mi się to, że podczas ich przygotowywania nie trzeba mieć mnóstwa dodatkowych akcesoriów - wałków, stolnicy, foremek do wykrywania. W związku z tym sprzątanie i zmywanie skraca nam się do minimum. 

Moje dzieci zawsze z wielką chęcią uczestniczą w przyrządzaniu tych mini wypieków. Te kruche ciasteczka mają pyszny, budyniowy posmak i doskonale pasują jako dodatek do kawy (i nie tylko).

Składniki:

- 140 g mąki

- 1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego lub śmietankowego 

- 2-3 łyżki cukru pudru do masy + trochę do posypania upieczonych ciasteczek

- 100 g masła

- 1 jajko


Wykonanie:

1. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. 

2. Z masy odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich małe kuleczki. Każdą kuleczkę rozpłaszczamy widelcem bądź tłuczkiem do mięsa - powstaną wtedy ładne wzory. 

3. Tak przygotowane ciastka pieczemy przez 15 minut w piekarniku w 180°C. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.





Komentarze