Winko czosnkowe tak naprawdę poza nazwą z winem nie ma nic wspólnego. To taki domowy syrop z naturalnych składników, które wzmacniają odporność. Napój można pić profilaktycznie - po 1 kieliszku zapobiegawczo w sezonie jesienno-zimowym. Specyfik będzie także idealny podczas różnego rodzaju infekcji i przeziębień. Doskonale wspomaga organizm w walce z chorobą, gdyż nie od dziś wiadomo, że czosnek to naturalny antybiotyk. Mogę nawet przyznać, że działa lepiej niż gotowe specyfiki z apteki. Przepis na to winko znalazłam kiedyś w Internecie, ale trochę go zmodyfikowałam "po swojemu".
Składniki:
- ok. 15-18 ząbków czosnku
- 3 cytryny
- 5 łyżek miodu
- 1 l wody (przegotowanej i wystudzonej)
Wykonanie:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do jakiegoś naczynia lub pojemnika. Dodać wyszorowaną i pokrojoną w plastry cytrynę, miód oraz wodę - wszystko wymieszać. Wstawić na 24 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu przelać winko przez sitko do słoika, pamiętając o tym, aby z plastrów cytryn wycisnąć sok. Gotowy syrop przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz