Rurki z bitą śmietaną


Znikają w błyskawicznym tempie. Ich jedzenie uzależnia - można jeść jedną po drugiej. Są po prostu przepyszne. Mowa o rurkach na cieście półfrancuskim, nadzianych bitą śmietaną. Ich wykonanie wymaga nieco pracy, ale myślę, że warto. Dodam, że do zrobienia tych rurek potrzebujemy specjalnych foremek, choć słyszałam, że niektórzy sami robią stelaże z folii aluminiowej, ale ja nigdy tego nie próbowałam - używam standardowych foremek. A oto przepis:

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 g kwaśnej śmietany 12%
  • 250 g masła
  • szczypta soli
  • cukier do obtaczania
  • olej do posmarowania rurek

Krem:

  • ok. 500 ml śmietany 30%
  • cukier waniliowy
  • 2 śmietan-fixy

Wykonanie:

1. Składniki na ciasto zagniatamy ręcznie bądź za pomocą robota kuchennego. Schładzamy ciasto w lodówce, a następnie rozwałkowujemy je, aby było dość cienkie, jednak nie za cienkie, bo będzie się rozwalać. Ciasto tniemy na paski o szerokości 2-3 cm.

2. Foremki do rurek z pomocą ręcznika papierowego smarujemy olejem. Nawijamy wycięte paski na każdą foremkę, w kierunku od węższej części do szerszej. Możemy zrobić rurki dowolnej wielkości - jeśli mamy duże foremki, a chcemy mniejsze rurki to nawijamy ciasto na część foremki. Ja najczęściej robię rurki o długości foremki ok. 7-8 cm - z podanego przepisu wychodzi wtedy 120 rurek. Jeżeli nawiniemy foremki w całości to wyjdzie ok. 60 rurek. Nawinięte rurki obtaczamy z jednej strony w cukrze.


3. Pieczemy ok. 15 minut w 200°C. Gdy rurki wystygną delikatnie zdejmujemy je z foremek.

4. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier waniliowy i śmietan-fixy. Za pomocą rękawa cukierniczego nadziewamy gotowe rurki przygotowanym kremem.

Komentarze