Placki z kurczaka z szynką i serem to mój sposób na szybki i pyszny obiad, a także sprawdzona przekąska dla gości. Kiedyś pisałam już o placuszkach z kurczaka, jednak tamte kotleciki były w wersji fit (pieczone w piekarniku z warzywami). Dzisiaj chciałam pokazać Wam placuszki w innej wersji, może niezbyt dietetycznej, ale jeszcze pyszniejszej. Wypróbujcie koniecznie, jeżeli znudziły Wam się tradycyjne kotlety z piersi kurczaka. Placuszki z kurczaka wykonane według przepisu są soczyste, smaczne i dobrze smakują także na zimno jako zakąski na imprezach.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 80 g mąki
- 200 g mleka
- 1 jajko
- pęczek szczypiorku
- 100 g szynki konserwowej
- 100 g sera
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia
Wykonanie:
W misce dokładnie mieszamy składniki ciasta na naleśniki: mąkę, mleko i jajko. Kurczaka drobno kroimy i dodajemy do masy. Do masy wrzucamy także pokrojoną w kostkę szynkę konserwową, posiekany szczypiorek oraz ser starty na tarce. Dodajemy ulubioną przyprawę i wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, na który wykładamy masę formując placuszki. Smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz