Do przygotowania tych ciastek potrzeba naprawdę niewielu składników, co jest głównym atutem tego przepisu. Ciasteczka robi się dość szybko - gdy już obierzecie jabłka, to dalsza praca idzie z górki. Jabłkowe koperty doskonale sprawdzą się także w przypadku, gdy goście w ostatniej chwili zadzwonią, że wybierają się właśnie do nas z wizytą.
Składniki:
- 1 kostka Kasi
- 1 opakowanie Danio bądź innego serka waniliowego
- 300 g mąki krupczatki
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- ok. 5-6 jabłek
Wykonanie:
1. Jabłka obrać i pokroić na ósemki.
2. Margarynę, serek waniliowy, mąkę i szczyptę soli zagnieść na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować przez przezroczystą folię spożywczą - nie trzeba wtedy podsypywać ciasta mąką.
3. Następnie rozwałkowane ciasto podzielić nożem na kwadraty wielkości ok. 7 x 7 cm. Na środek każdego kwadratu położyć kawałek jabłka, po czym złączyć ze sobą przeciwległe rogi z obu stron każdego kwadratu, tworząc coś podobnego do koperty.
4. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz