Ciastka - koperty z jabłkami

Do przygotowania tych ciastek potrzeba naprawdę niewielu składników, co jest głównym atutem tego przepisu. Ciasteczka robi się dość szybko - gdy już obierzecie jabłka, to dalsza praca idzie z górki. Jabłkowe koperty doskonale sprawdzą się także w przypadku, gdy goście w ostatniej chwili zadzwonią, że wybierają się właśnie do nas z wizytą.

Składniki:

- 1 kostka Kasi

- 1 opakowanie Danio bądź innego serka waniliowego

- 300 g mąki krupczatki

- szczypta soli

- cukier puder do posypania

- ok. 5-6 jabłek


Wykonanie:

1. Jabłka obrać i pokroić na ósemki.

2. Margarynę, serek waniliowy, mąkę i szczyptę soli zagnieść na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować przez przezroczystą folię spożywczą - nie trzeba wtedy podsypywać ciasta mąką. 

3. Następnie rozwałkowane ciasto podzielić nożem na kwadraty wielkości ok. 7 x 7 cm. Na środek każdego kwadratu położyć kawałek jabłka, po czym złączyć ze sobą przeciwległe rogi z obu stron każdego kwadratu, tworząc coś podobnego do koperty.

4. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.




Komentarze