Pancakesy - najlepszy przepis

 Pancakesy to małe amerykańskie placuszki. Są mniejsze i bardziej puszyste niż tradycyjne naleśniki. Z wyglądu przypominają placki. Najpyszniejsze są prosto z patelni, posmarowane Nutellą, która idealnie roztapia się pod wpływem ciepła. Można je jeść także z cukrem pudrem czy dżemem. Roztopione masło dodane do ciasta powoduje, że można je z powodzeniem piec na suchej patelni.

Z podanego przepisu można przygotować ok. 17-18 pancekes'ów.

Składniki:

  • 180 g mąki
  • 100 g mleka
  • 100 g gazowanej wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce. Na suchą rozgrzaną patelnię nakładać łyżką ciasto formując małe placuszki. Po chwili obrócić pancakesy na drugą stronę i piec jeszcze przez chwilę. Podawać od razu z ulubionymi dodatkami.


Komentarze