Pancakesy to małe amerykańskie placuszki. Są mniejsze i bardziej puszyste niż tradycyjne naleśniki. Z wyglądu przypominają placki. Najpyszniejsze są prosto z patelni, posmarowane Nutellą, która idealnie roztapia się pod wpływem ciepła. Można je jeść także z cukrem pudrem czy dżemem. Roztopione masło dodane do ciasta powoduje, że można je z powodzeniem piec na suchej patelni.
Z podanego przepisu można przygotować ok. 17-18 pancekes'ów.
Składniki:
- 180 g mąki
- 100 g mleka
- 100 g gazowanej wody
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce. Na suchą rozgrzaną patelnię nakładać łyżką ciasto formując małe placuszki. Po chwili obrócić pancakesy na drugą stronę i piec jeszcze przez chwilę. Podawać od razu z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz