Chrupiące gofry

 Wczoraj dzieci namówiły mnie na robienie gofrów. Kupiliśmy truskawki oraz maliny i wzięliśmy się do pracy. Wykonanie gofrów jest bardzo proste, a z przygotowaniem ciasta poradzi sobie nawet dziecko (czego jesteśmy przykładem, bo całą masę przygotowała Ola). Robi się je zdecydowanie szybciej niż naleśniki, a także większość pracochłonnych ciast i deserów.

Gofry z tego przepisu wychodzą pyszne i chrupiące, takie jak z budki nad morzem. Można je jeść z różnymi dodatkami - owocami, bitą śmietaną, dżemem, nutellą, cukrem pudrem,  ale "na sucho" też są pyszne. Oczywiście najsmaczniejsze są wyjęte prosto z gofrownicy, jeszcze ciepłe i świeżutkie. Znikają w mgnieniu oka!

Z podanego przepisu wychodzi 15 gofrów.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 230 g mleka
  • 230 g wody gazowanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 100 g oleju + odrobina do wysmarowania gofrownicy
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)

Wykonanie:

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Resztę składników zmiksować dokładnie w misce. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.

2. Nagrzać gofrownicę. Za pomocą pędzelka delikatnie wysmarować płytki grzewcze olejem, aby gofry łatwo było zdjąć. Wylać chochelką masę na rozgrzaną gofrownicę - należy pamiętać, żeby nie wylewać zbyt dużo masy, bo ciasto urośnie i nadmiar wyleje się bokami. Piec ok. 10 minut.

3. Podawać z ulubionymi dodatkami. Polecam studzić je na kratce, aby się nie zaparzyły. Smacznego!



Komentarze