Jeżeli nie macie pomysłu na dodatek do obiadu, a znudziły Wam się gotowane ziemniaki, ten przepis z pewnością Was zainteresuje. Zapraszam Was na ziemniaczki zapiekane w piekarniku. Robi się je ekspresowo, co nie odejmuje im smaku i są miłą odmianą dla standardowych ziemniaków. Można je przygotować w ramach codziennego obiadu, ale podane gościom podczas dowolnej uroczystości z pewnością także im zasmakują.
Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki (większe kawałki można przekroić jeszcze na pół) i włożyć do miski. Dodać przyprawy - można użyć gotowej mieszanki do ziemniaków lub pojedynczych przypraw. Najlepiej pasują: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek granulowany. Dodać 2-3 łyżki oleju i wszystko starannie wymieszać. Odstawić na minimum pół godziny, aby ziemniaki nabrały lepszego smaku. Wysypać na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec 30-40 minut w 180°C. Podawać jako dodatek do mięs i dań obiadowych.
Komentarze
Prześlij komentarz