Cukinie faszerowane kurczakiem i pieczarkami

 Zaczyna się sezon na cukinię, co bardzo mnie cieszy, bo jest to jedno z moich ulubionych warzyw. Można ją przyrządzić na mnóstwo sposobów, więc z pewnością jeszcze nie raz pojawi się tutaj pomysł na ciekawe "cukiniowe" danie. A dzisiaj przepis na cukinie nadziewane farszem z kurczaka, pieczarek i pora, zapiekane w piekarniku pod serową kołderką - czyli pysznie i zdrowo!

Składniki:

  • 4 średniej wielkości cukinie
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 350 g pieczarek
  • ok. 100 g białej części pora
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 130 g startego sera
  • 2 jajka
  • 1 serek homogenizowany 150 g
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, natka pietruszki, opcjonalnie przyprawa do kurczaka bądź inne przyprawy

Wykonanie:

1. Pieczarki i pora umyć, pokroić, a następnie podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem.

2. Wszystkie cukinie dokładnie umyć i przeciąć wzdłuż na pół. Małą łyżeczką wydrążyć środek z każdej cukinii, pokroić go i dodać do pieczarkowo-porowej masy. Całość podsmażać jeszcze chwilę, po czym przełożyć do miski.

3. Pierś z kurczaka pokroić i przyprawić solą i pieprzem bądź dowolną przyprawą. Podsmażyć na odrobinie oliwy na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy pieczarki z dodatkami.

4. Do przestygniętej masy dodać kurczaka, jajka oraz serek homogenizowany. Doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, można dodać natkę pietruszki albo lubczyk - zależy co kto lubi. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

5. Wydrążone cukinie posypać solą i pieprzem, a następnie nadziać przygotowanym farszem. Całość posypać startym serem.

5. Piec ok. 30 minut w 180°C.

Komentarze