Zaczyna się sezon na cukinię, co bardzo mnie cieszy, bo jest to jedno z moich ulubionych warzyw. Można ją przyrządzić na mnóstwo sposobów, więc z pewnością jeszcze nie raz pojawi się tutaj pomysł na ciekawe "cukiniowe" danie. A dzisiaj przepis na cukinie nadziewane farszem z kurczaka, pieczarek i pora, zapiekane w piekarniku pod serową kołderką - czyli pysznie i zdrowo!
Składniki:
- 4 średniej wielkości cukinie
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 350 g pieczarek
- ok. 100 g białej części pora
- 2 ząbki czosnku
- ok. 130 g startego sera
- 2 jajka
- 1 serek homogenizowany 150 g
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, natka pietruszki, opcjonalnie przyprawa do kurczaka bądź inne przyprawy
Wykonanie:
1. Pieczarki i pora umyć, pokroić, a następnie podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem.
2. Wszystkie cukinie dokładnie umyć i przeciąć wzdłuż na pół. Małą łyżeczką wydrążyć środek z każdej cukinii, pokroić go i dodać do pieczarkowo-porowej masy. Całość podsmażać jeszcze chwilę, po czym przełożyć do miski.
3. Pierś z kurczaka pokroić i przyprawić solą i pieprzem bądź dowolną przyprawą. Podsmażyć na odrobinie oliwy na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy pieczarki z dodatkami.
4. Do przestygniętej masy dodać kurczaka, jajka oraz serek homogenizowany. Doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, można dodać natkę pietruszki albo lubczyk - zależy co kto lubi. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
5. Wydrążone cukinie posypać solą i pieprzem, a następnie nadziać przygotowanym farszem. Całość posypać startym serem.
5. Piec ok. 30 minut w 180°C.
Komentarze
Prześlij komentarz