Każdy moment jest dobry na korzystanie z zapasów z jesiennego grzybobrania. Uwielbiam suszone grzyby, gdyż mają niesamowity aromat i smak. Czasem dodaję je do gulaszu, czasem do duszonego mięsa, jednak tym razem postanowiłam ugotować pyszną grzybową zupkę. A oto przepis:
Składniki:
- 150 g suszonych grzybów
- 2 litry bulionu
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki masła
- natka pietruszki
- odrobina śmietanki 30%
- makaron muszelki
Wykonanie:
- Grzyby suszone namoczyć w garnku z wodą przez całą noc. Rano gotować grzyby przez pół godziny w wodzie, w której się moczyły. Następnie odsączyć je, jednocześnie zachowując wodę z gotowania. Gdy grzyby ostygną, pokroić je.
- Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić, a czosnek posiekać bądź przecisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa podsmażyć na maśle i dodać je do bulionu wraz z pokrojonymi grzybami. Następnie chochelką dodawać wodę z moczenia grzybów.
- Całość gotować przez ok. 20-30 minut. Po ugotowaniu, lekko przestudzić zupę, po czym dodać trochę śmietanki oraz posiekaną natkę pietruszki. Podawać z ugotowanym makaronem w kształcie muszelek.
Komentarze
Prześlij komentarz