Wypróbowałam naprawdę wiele przepisów na kruche ciastka, zanim trafiłam na ten właściwy. Tym razem inspirowałam się tym wpisem, jednak oczywiście zmieniłam go "po swojemu".
Ciasteczka z tego przepisu mają pyszny, maślany smak. Są kruche i trzeba uważać jedynie przy wycinaniu małych elementów (nam ciągle łamały się uszy królika). Nie kruszą się aż tak bardzo jak ciastka, które piekliśmy na Boże Narodzenie - połowa ciastek jeszcze przed ozdabianiem zamieniła się w ciasteczkową mąkę.
Wykorzystanie mąki krupczatki powoduje, że ciasteczka są kruche i delikatne w smaku. Ważne jest także, aby wykorzystać prawdziwe masło, a nie margarynę. Przygotowywanie ich to sama przyjemność zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, a ozdabianie ich to dopiero prawdziwa frajda, zwłaszcza dla najmłodszych.
Z podanych składników wyszło nam ok. 60-70 ciasteczek w różnych kształtach.
Składniki:
- 500 g mąki krupczatki
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżki śmietany 12%
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Wykonanie:
- Wszystkie składniki zagnieść na kruche ciasto. Podzielić na 4 mniejsze kule i włożyć do lodówki na ok. 2-3 godziny. Przy wykonywaniu ciasteczek, wyjmować po jednej kuli, tak aby reszta dalej się chłodziła.
- Rozłożyć matę silikonową, wyłożyć na nią kulę ciasta, przykryć przezroczystą folią spożywczą i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Dzięki temu nie trzeba podsypywać ciastek mąką, co powodowałoby, że robiłyby się coraz bardziej kruche. Następnie foremkami wykrawać różne kształty.
- Piec 10 minut w temperaturze 200 °C.
- Po ostudzeniu udekorować ciasteczka lukrem oraz przygotowanymi posypkami.
Komentarze
Prześlij komentarz