Pleśniak to ciasto, które znają chyba wszyscy. Składa się z 3 warstw kruchego ciasta, dżemu oraz puszystej, białkowej pianki. Kwaskowaty smak dżemu idealnie komponuje się ze słodką kremowo-bezową warstwą. Przepis należy raczej do tych prostych, a to jest dużym plusem. Jednak uwaga, jest też jeden minus - pleśniak znika w mgnieniu oka :)
Składniki na blachę o wymiarach ok. 22 x 26 cm:
- 400 g mąki
- 250 g Kasi lub masła
- 4 jajka
- pół szklanki cukru pudru
- 50 g cukru drobnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 500 g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
- szczypta soli
Wykonanie:
- Mąkę, masło, 4 żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli zagnieść na kruche ciasto. Podzielić je na 3 części, a do jednej z nich dodać kakao i ponownie zagnieść. 3 zagniecione kule włożyć na ok. godzinę do lodówki.
- Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić ją jedną jasną kulą ciasta. Równomiernie rozsmarować na niej powidła lub dżem, a na to zetrzeć na tarce ciemną kulę ciasta.
- 4 białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier. Ubite białka wyłożyć na ciemną warstwę ciasta. Na wierzch zetrzeć jasną kulę ciasta.
- Piec ok. 40 minut w 180°C.
Komentarze
Prześlij komentarz