Pyszne połączenie słodkiego, czekoladowego, chrupiącego spodu z kwaskowatymi wiśniami w delikatnej galaretce. Filadelfia to ciasto bez pieczenia, w miarę łatwe do wykonania. Spróbujcie - rozpływa się w ustach.
Mimo że galaretki nie są moją mocną stroną to nie poddaję się i wiem, że trening czyni mistrza :)
Ciasto z podanego przepisu robiłam na blaszce ok. 35 x 25 cm
Składniki:
Spód:
- ok. 300 g sucharków
- ok. 400 g nutelli lub innego kremu czekoladowego
Warstwa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 galaretka cytrynowa
- 350 ml gorącej wody
Warstwa wiśniowa:
- słoik wiśni w kompocie (ok. 720g)
- 2 galaretki wiśniowej
- gorąca woda
Wykonanie:
- Sucharki zmielić w maszynce lub zblendować. Krem czekoladowy lekko podgrzać, aby miał płynną konsystencję i wymieszać go z sucharkami. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć czekoladową masę. Rozsmarować równo po całej powierzchni blachy i włożyć do lodówki.
- Galaretkę cytrynową rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Śmietankę i mascarpone włożyć razem do miski i ubić do uzyskania konsystencji kremu. Ostudzoną, ale wciąż płynną galaretkę cytrynową wlać do ubitej śmietany z mascarpone i dokładnie wymieszać. Na przygotowany wcześniej czekoladowy spód, wyłożyć krem i wstawić do lodówki aż stężeje.
- Ze słoika wyjąć wiśnie i odsączyć je na sitku, pozostawiając kompot. Do kompotu dodać tyle gorącej wody, aby razem wyszło 800 ml (ja zrobiłam ten błąd, że dodałam wody do kompotu aż do pojemności 1 litr i galaretka nie stężała tak bardzo). Gdy galaretka zacznie tężeć, wyjąć przygotowane wcześniej ciasto z lodówki. Na warstwie śmietanowej poukładać wiśnie z kompotu i zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki aż galaretka całkiem zastygnie.
Komentarze
Prześlij komentarz