Ciasto Filadelfia

 Pyszne połączenie słodkiego, czekoladowego, chrupiącego spodu z kwaskowatymi wiśniami w delikatnej galaretce. Filadelfia to ciasto bez pieczenia, w miarę łatwe do wykonania. Spróbujcie - rozpływa się w ustach.

Mimo że galaretki nie są moją mocną stroną to nie poddaję się i wiem, że trening czyni mistrza :)

Ciasto z podanego przepisu robiłam na blaszce ok. 35 x 25 cm

Składniki:

Spód:

  • ok. 300 g sucharków
  • ok. 400 g nutelli lub innego kremu czekoladowego

Warstwa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 350 ml gorącej wody

Warstwa wiśniowa:

  • słoik wiśni w kompocie (ok. 720g)
  • 2 galaretki wiśniowej
  • gorąca woda

Wykonanie:

  1. Sucharki zmielić w maszynce lub zblendować. Krem czekoladowy lekko podgrzać, aby miał płynną konsystencję i wymieszać go z sucharkami. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć czekoladową masę. Rozsmarować równo po całej powierzchni blachy i włożyć do lodówki.
  2. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Śmietankę i mascarpone włożyć razem do miski i ubić do uzyskania konsystencji kremu. Ostudzoną, ale wciąż płynną galaretkę cytrynową wlać do ubitej śmietany z mascarpone i dokładnie wymieszać. Na przygotowany wcześniej czekoladowy spód, wyłożyć krem i wstawić do lodówki aż stężeje.
  3. Ze słoika wyjąć wiśnie i odsączyć je na sitku, pozostawiając kompot. Do kompotu dodać tyle gorącej wody, aby razem wyszło 800 ml (ja zrobiłam ten błąd, że dodałam wody do kompotu aż do pojemności 1 litr i galaretka nie stężała tak bardzo). Gdy galaretka zacznie tężeć, wyjąć przygotowane wcześniej ciasto z lodówki. Na warstwie śmietanowej poukładać wiśnie z kompotu i zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki aż galaretka całkiem zastygnie.

 

Komentarze