Zupa tajska


 Dzisiaj przepis na nietypową zupę o oryginalnym smaku. Jest bardzo pikantna i aromatyczna. Jeśli macie ochotę na przełamanie standardowych smaków i spróbowanie czegoś nowego, to z pewnością zupa tajska Wam zasmakuje. Jest ostra, ale jednocześnie słodka i kwaśna. A oto jak ją robię:

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 litr bulionu
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2-3 marchewki
  • 1 opakowanie mleka kokosowego
  • przyprawy: 1 łyżeczka imbiru, 1-2 łyżeczki kurkumy, sos sojowy, sok z cytryny
  • ok. 100 g makaronu Vermicelli

Wykonanie:

  1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać posiekaną papryczkę chili. Polecam kroić ją w rękawiczkach jednorazowych. Marchewkę zetrzeć na tarce i również dodać do składników na patelni. Podsmażać chwilę, po czym całość przełożyć do garnka.
  2. Pierś z kurczaka pokroić na paseczki i usmażyć na patelni, a następnie dodać do warzyw w garnku. Wlać 1 litr bulionu, a potem dodać przyprawy według uznania. Gotować ok. 15 minut, a następnie dodać puszkę mleka kokosowego i gotować jeszcze kilka minut.
  3. Około 100g makaronu Vermicelli ugotować według przepisu na opakowaniu. Podawać z zupą.


Komentarze