Cebularze

 Cebularze to nic innego, jak mięciutkie drożdżowe bułeczki z cebulowym farszem. Smakują na ciepło, ale będą także doskonałe na zimno, np. zamiast kanapek. Można powiedzieć, że przypominają nieco tradycyjne pizzerki. Posypane dużą ilością sera będą doskonałą przekąską dla każdego.

Z podanego przepisu przygotowuję 16 małych pizzerinek.

Składniki:

Ciasto

  • 35g drożdży
  • 400 g mąki + kopiasta łyżka do zaczynu
  • ok. 200 g ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki oleju, szczypta soli

Nadzienie

  • 8-10 szt. cebuli (zależnie od wielkości)
  • 300g kwaśnej śmietany 12%
  • ok. 150 g startego sera
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, cukier
  • odrobina mleka do posmarowania brzegów

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy zaczyn. Do wysokiego naczynia wlewamy 100 g ciepłego mleka, dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Należy uważać, aby mleko nie było zbyt gorące, bo „zabije” drożdże i ciasto nie wyrośnie. Mieszankę odstawiamy na chwilę aż rozczyn zacznie pracować i zwiększy swoją objętość.
  2. Do misy wsypujemy mąkę, resztę ciepłego mleka, jajko, olej, szczyptę soli oraz wlewamy przygotowany wcześniej zaczyn. Ciasto wyrabiamy tak długo aż przestanie się kleić do rąk. Do tego celu najlepiej użyć robota planetarnego bądź innego urządzenia, ale można też wyrobić ciasto ręcznie. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godz. do wyrośnięcia.
  3. Ciasto dzielimy na pół, następnie znów na pół – postępujemy w ten sposób aż będziemy mieli 16 kulek. Kulki układamy na blaszce i rozpłaszczamy je szklanką, tak aby powstały nam wgłębienia na farsz. Pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
  4. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na patelni, dodając odrobinę soli i cukru. Gdy cebula się zeszkli, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem, aż będzie miękka. Następnie dodajemy śmietanę i podgrzewamy jeszcze chwilę.
  5. Przygotowane wcześniej kulki ponownie rozpłaszczamy szklanką i wkładamy do środka cebulowy farsz. Brzegi bułeczek smarujemy mlekiem, a ich wierzch posypujemy obficie startym serem.
  6. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190°C.


Komentarze