FIT placuszki z kurczaka

 

Jeżeli nie macie pomysłu na obiad, a jednocześnie chcecie zjeść coś pożywnego, to proponuję Wam wykonać placuszki drobiowe w wersji mniej kalorycznej od standardowej. Zamiast smażenia na oleju, piecze się je w piekarniku, więc placki w takiej odmianie są świetną i zdrową alternatywą. Zawierają dużą ilość warzyw, są kolorowe i dobrze doprawione. Jeszcze raz zachęcam Was do przygotowania smacznych i dietetycznych placuszków z kurczaka.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 duża lub 2 małe marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka roztopionego masła
  • 2 łyżki mąki
  • ok. 80 dag sera żółtego
  • sól, pieprz, lubczyk, chili

Wykonanie:

1. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i wkładamy do miski. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Resztę warzyw również myjemy, obieramy i oczyszczamy. Marchew i cukinię ścieramy na tarce, a cebulę kroimy w kosteczkę. Do miski z mięsem dodajemy warzywa, jajka, masło, mąkę, ser oraz przyprawy. Wszystkie składniki mieszamy łyżką do połączenia składników.


2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą łyżki, nakładamy przygotowaną masę, formując placuszki.

3. Pieczemy ok. 20 minut w 180°C w termoobiegu. Z podanego przepisu można przygotować ok. 12 placków.


 

Komentarze