Czy zdarzyło Wam się kiedykolwiek wybrać do Ikea specjalnie na słynne klopsiki? Ja muszę się przyznać, że kilka razy tak zrobiliśmy ;) Całe szczęście, sama umiem wyczarować podobne klopsiki na wzór tych z Ikea. Oczywiście nieco się różnią od oryginału, ale są bardzo podobne w smaku.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego, np. łopatka
- 1 jajko
- 1 cebula
- natka pietruszki
- bułka
- szklanka mleka
- sól, pieprz
- mąka
Sos:
- 2-3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka przecieru
- odrobina sosu sojowego
Wykonanie:
1. Mięso mielimy w maszynce na najdrobniejszych oczkach. Mielimy także cebulę oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Jeżeli kupujemy zmielone mięso to trzeba je dodatkowo zblendować razem z bułką i cebulą. Powinna wyjść bardzo gładka masa, taka "papka". Do masy dodajemy 1 jajko, sól, pieprz oraz posiekaną pietruszkę.
2. Z masy formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące. W garnku zagotowujemy bulion i gotujemy w nim klopsiki na najmniejszym ogniu przez pół godziny. Następnie wyjmujemy je z wody na 15 minut, aby ostygły.
3. Wykonujemy sos. Na patelni szklimy na maśle cebulę. Przekładamy ją do garnka. Wlewamy część bulionu, w którym gotowało się mięso. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i przecier pomidorowy oraz odrobinę sosu sojowego (w celu uzyskania ładnego koloru). Na patelni robimy zasmażkę z masła i mąki i dodajemy ją do sosu. Sos gotujemy tak długo aż będzie odpowiednio gęsty. W razie potrzeby można dodać jeszcze bulionu lub odpowiednio doprawić.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy przygotowane wcześniej klopsiki z obu stron do zrumienienia, po czym przekładamy je do sosu. Gotowe! Podajemy z puree ziemniaczanym i dowolną surówką.
Komentarze
Prześlij komentarz