Klopsiki Kottbullar jak z Ikea

 Czy zdarzyło Wam się kiedykolwiek wybrać do Ikea specjalnie na słynne klopsiki? Ja muszę się przyznać, że kilka razy tak zrobiliśmy ;) Całe szczęście, sama umiem wyczarować podobne klopsiki na wzór tych z Ikea. Oczywiście nieco się różnią od oryginału, ale są bardzo podobne w smaku.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego, np. łopatka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • bułka
  • szklanka mleka
  • sól, pieprz
  • mąka

Sos:

  • 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka przecieru
  • odrobina sosu sojowego

Wykonanie:

1. Mięso mielimy w maszynce na najdrobniejszych oczkach. Mielimy także cebulę oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Jeżeli kupujemy zmielone mięso to trzeba je dodatkowo zblendować razem z bułką i cebulą. Powinna wyjść bardzo gładka masa, taka "papka". Do masy dodajemy 1 jajko, sól, pieprz oraz posiekaną pietruszkę.

2. Z masy formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące. W garnku zagotowujemy bulion i gotujemy w nim klopsiki na najmniejszym ogniu przez pół godziny. Następnie wyjmujemy je z wody na 15 minut, aby ostygły.

3. Wykonujemy sos. Na patelni szklimy na maśle cebulę. Przekładamy ją do garnka. Wlewamy część bulionu, w którym gotowało się mięso. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i przecier pomidorowy oraz odrobinę sosu sojowego (w celu uzyskania ładnego koloru). Na patelni robimy zasmażkę z masła i mąki i dodajemy ją do sosu. Sos gotujemy tak długo aż będzie odpowiednio gęsty. W razie potrzeby można dodać jeszcze bulionu lub odpowiednio doprawić.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy przygotowane wcześniej klopsiki z obu stron do zrumienienia, po czym przekładamy je do sosu. Gotowe! Podajemy z puree ziemniaczanym i dowolną surówką.




Komentarze