Jak filetować pomarańczę? Łatwy i szybki sposób

 Dzisiaj wpis - tutorial. Pokażę Wam krok po kroku, jak w prosty sposób wyfiletować pomarańczę, czyli oczyścić ją ze skórek i białych błonek. Taka pomarańcza przyda się Wam do różnego rodzaju deserów i ciast, jako ozdoba półmisków i różnych potraw, a nawet do podawania małym dzieciom.




Przy tej czynności najważniejszą rzeczą jest ostry nóż. Wtedy cały proces pójdzie nam jak z płatka.

Zaczynamy:


1. Ścinamy kawałek pomarańczy z góry i z dołu, w ten sposób, aby jak najmniej naruszyć miąższ.


2. Nożem obcinamy skórkę oraz całą białą błonkę po bokach pomarańczy, ponownie uważając na pomarańczowy środek.


3. Wycinamy pierwszy kawałek pomarańczy. W tym celu musimy wyciąć część między dwoma błonkami - miejsce przy białej błonce nacinamy nożem do środka pomarańczy, a następnie powtarzamy to samo przy drugiej błonce. Powtarzamy tę czynność w ten sam sposób, aż do uzyskania wszystkich kawałków pomarańczy.


Wszystkie błonki powinny zostać przytwierdzone do środka pomarańczy. Możemy wycisnąć z nich resztę soku.




Tak jak już mówiłam, najważniejszy jest ostry nóż i odrobina wprawy. Pamiętajcie, trening czyni mistrza. Powodzenia :)

Komentarze