Placki po cygańsku

 Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, kruche placki ziemniaczane z aromatycznie doprawionym gulaszem. Palce lizać!



Składniki:

Placki:

  • 2 kg ziemniaków (waga przed obraniem)
  • 1 jajko
  • pół cebuli
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • śmietana 12%
  • olej

Gulasz:

  • 1 cebula
  • ok.650g łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy do mięsa: sól, pieprz, czosnek, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, lubczyk,
  • dodatkowo: woda, 2 łyżki sosu sojowego, 3 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe

Wykonanie:

1. Przygotowujemy gulasz. Łopatkę kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, obtaczamy w przyprawach i mące. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, po czym zdejmujemy ją na talerzyk. Na tej samej patelni podsmażamy przez chwilę mięso, a następnie zmniejszamy ogień na minimalny i dolewamy tyle wody, aby przykryła mięso do 3/4 wysokości. Dorzucamy podsmażoną wcześniej cebulę, ziele angielskie i listek oraz wlewamy 2 łyżki sosu sojowego, aby gulasz miał ładny kolor. Dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Ja zawsze liczę ile kulek ziela oraz ile listków włożyłam do potrawy, ponieważ potem je wyciągam, aby nikt nie miał niespodzianki przy jedzeniu ;)

2. W tym czasie przygotowujemy masę na placki ziemniaczane. Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w mniejszą kostkę i mielimy w maszynce (bądź ścieramy na tarce, ale będzie to dość czasochłonne). Jeżeli ziemniaki puściły dużo wody, można ją odlać. Do startych ziemniaków dodajemy 1 jajko, sól, pieprz i 2-3 łyżki mąki. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wylewamy masę ziemniaczaną na całą powierzchnię patelni. Smażymy z obu stron.

3. Usmażonego placka wykładamy na talerz i składamy na pół, nakładając wcześniej do środka gulasz. Na górę nakładamy łyżkę śmietany.



Smacznego!

Komentarze