Gniazdka parzone z domowej cukierni

 Świeże, rozpływające się w ustach, słodkie, idealne do kawy. Każdy nazywa je inaczej: ciastka parzone, gniazdka, pączki parzone, pączki hiszpańskie.. Smakują lepiej niż z niejednej cukierni. Obowiązkowo trzeba przygotować ich dużo, bo znikają w mgnieniu oka!


Składniki na ok. 18 sztuk o średnicy 7-8cm:

  • 150 g mąki
  • 60 g masła
  • 250 ml wody
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • papier do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru i 2-3 łyżki wody

Wykonanie:

1. Przygotować ciasto parzone. Do garnka wlać wodę i roztopić w niej masło. Dodać mąkę wraz ze szczyptą soli i energicznie wymieszać. Gotować do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Masę ostudzić i dodawać po jednym jajku, miksując tak długo aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.

2. Przygotowane ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką lub inną, z jak największym otworem. Na papier do pieczenia wyciskać gniazdka o średnicy 7-8 cm. Papier do pieczenia pociąć na kwadraciki, tak aby każde ciastko było osobno.


3. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wkładać gniazdka papierem do góry - po chwili papier sam zacznie odchodzić i można go zdjąć. Smażyć pączki z dwóch stron do zrumienienia, po czym wyjąć je i odsączyć na ręczniku papierowym. Pozostawić do ostygnięcia.

4. Przygotować lukier. Do szklanki cukru pudru dodać około 2-3 łyżki wrzącej wody i dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać więcej wody. Gniazdka umieścić na kratce cukierniczej bądź kratce z piekarnika i polać gotowym lukrem (ja pod kratkę kładę papier do pieczenia - resztki lukru ściekają wtedy na papier i jest mniej sprzątania). Pozostawić do zastygnięcia lukru. Smacznego!





Komentarze