Szarlotka z bezą śmietankową

 Dzisiaj coś pysznego i lekkiego - idealnego do kawy. Pyszna szarlotka na kruchym cieście z bezą ze śmietankową nutą. Po prostu rozpływa się w ustach... I ten zapach jabłek z cynamonem podczas pieczenia... Poezja.. Koniecznie musisz ją spróbować!



Upiekłam szarlotkę w prostokątnej formie do tarty o wymiarach: 28 cm x 20cm

Składniki:

  • słoik jabłek
  • cynamon
  • budyń śmietankowy lub waniliowy

Kruche ciasto:

  • 120 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli

Beza:

  • 4 białka w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 łyżeczki budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Dno formy do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i posypać odrobiną mąki. Następnie wylepić przygotowaną foremkę ciastem (można wcześniej schłodzić je w zamrażarce). Spód podpiec przez 15-20 minut w 180°C.

2. Zacząć przygotowywać bezę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodawać po łyżeczce cukru. Po dodaniu każdej łyżeczki pianę ubijać przez ok. 1 minutę aż cukier się całkiem rozpuści, po czym dodać kolejną łyżeczkę i ponownie ubijać 1 minutę. Postępować w taki sposób aż do dodania całego potrzebnego cukru. Gdy piana jest już ubita dodać 2 łyżeczki budyniu śmietankowego i delikatnie wymieszać szpatułką.

3.  Jabłka przełożyć ze słoika do miski i wymieszać z cynamonem oraz z resztą budyniu śmietankowego. (Ja wcześniej sama robiłam jabłka do słoików, dusząc je obrane i pokrojone w kostkę, a następnie pasteryzując w słoikach). Na ostudzony spód wyłożyć nadzienie jabłkowe, a następnie ubite białka. Piec ok. 20 minut w 180°C.

 

Komentarze